W okresie jesienno-zimowym naprawdę łatwo złapać infekcję. Nikt jednak nie lubi chorować, dlatego warto dbać o swoje zdrowie, by nie tracić cennego czasu na leżenie w łóżku.
By nie dać się wirusom i bakteriom, wystarczy tylko wiedzieć, jak skutecznie się bronić. Wiadomo, że silny organizm jest mniej narażony na wszelkie choroby, dlatego wzmocnić się choć trochę, by zmniejszyć ryzyko zachorowania.
By tego dokonać, warto zatroszczyć się o swój układ immunologiczny. Jak to zrobić? Jednym z najłatwiejszych sposobów, jest chociażby dieta, bogata w dobroczynny czosnek oraz cebulę.
Czosnek i cebula nazywane są często naturalnymi antybiotykami ze względu na swe niezwykłe właściwości. Potrafią one bowiem zwalczać stany zapalne, a przy tym korzystnie działają na żołądek oraz jelita.
Cebula i czosnek pobudzają układ odpornościowy, a co ważne, wykazują także właściwości bakteriobójcze. Warzywa te najlepiej spożywać na surowo, gdyż to właśnie w tej formie posiadają one najwięcej cennych substancji.
Mogą one stanowić dodatek do kanapek, sałatek czy chleba.